Fiscale

Bijtelling

“Bijtelling” zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever. De fiscale bijtelling wordt normaliter berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van een auto. 

Qua fiscale bijtelling voor de inkomstenbelasting valt de XBUS onder de categorie “andere vervoermiddelen”. Voor de privé gereden kilometers geldt in deze categorie geen forfait (bijtellingspercentage), maar je betaald bijtelling over de werkelijke kosten van de privé gereden kilometers.

De berekening van de bijtelling werkt als volgt. Eerst bepaal je de jaarlijkse kosten van de XBUS. Met dit gegeven kun je de kosten per kilometer uitrekenen. De kosten van de privé gereden kilometers is het bedrag wat je aan bijtelling bij je inkomen moet optellen. Woon-werk verkeer wordt hierbij niet als privé kilometers gezien. Het bedrag wat je aan bijtelling betaalt, ligt dan ook op een veel lager niveau dan bij een conventionele auto of bestelauto.

De bewijslast ligt bij de fiscus. In tegenstelling tot de bijtelling bij de conventionele auto geldt voor de bijtelling “andere vervoermiddelen” dat de Belastingdienst moet bewijzen dat het opgegeven aantal privé kilometers niet klopt, en dat is natuurlijk erg lastig.

Met de onderstaande rekentool kun je eenvoudig zelf uitrekenen hoeveel fiscale bijtelling je zou moeten verrekenen.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
XBUS bijtellingscalculator
Summary
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Print berekening

De genoemde bedragen zijn indicatief. Aan deze berekening kunnen geen rechten ontleend worden.