Veel gestelde vragen
De XBUS zal naar verwachting vanaf het derde kwartaal in 2024 in productie gaan. Wij verwachten de eerste voertuigen eind 2024 te kunnen uitleveren.
Na de marktintroductie in Europa is ons doel om de XBUS zo snel mogelijk te leveren. Meer gedetailleerde informatie volgt binnenkort.
De kosten van afzonderlijke modules zullen naar verwachting tussen circa 1.200-17.000 euro liggen.
De XBUS zal een variabel batterijsysteem hebben. Op dit moment optimaliseren we het totaalconcept op basis van de ervaring die we hebben opgedaan tijdens vele testkilometers met onze prototypes. In onze nieuwsbrief lezen jullie hier meer over. Momenteel gaan we ervan uit dat 5 kWh ongeveer € 2.000 zal kosten.
Afhankelijk van de module heeft het XBUS twee tot vier zitplaatsen met veiligheidsgordels. Zelfs als er vier zitplaatsen beschikbaar zijn, mogen er op grond van de voertuigklasse maximaal drie passagiers worden vervoerd.
We zijn al bezig met meerdere product versies, informatie hierover volgt binnenkort
Een trekhaak zal als optie verkrijgbaar zijn. Hoe hoog de trekbelasting zal zijn, wordt pas bekend na definitieve homologatie.
Een fietsenrek zal als optie beschikbaar zijn.
De modulecamper zal een pop-up dak hebben, dat een hoogte van 2,20 m zal bereiken.
Het bed heeft een ligvlak van ca. L210cm x B130cm.
De campermodule heeft naar verwachting een liggedeelte, een kitchenette met spoelbak, koelkast, kookplaat, verswatertank en grijswatertank.
Het verschil tussen de standaard- en de offroadversie is dat de offroadversie meer bodemspeling heeft (van 4-6 cm), evenals een aangepast chassis, dat hoger is en een aangepaste chassisconfiguratie heeft.
In de definitieve configurator kun je kiezen tussen directe aankoop, financiering, lease en verschillende abonnementsmodellen.
De XBUS kan worden opgeladen via het stopcontact, aan een laadpaal, via een batterijwissel bij onze batterijwisselstations en natuurlijk via zonne-energie.
De XBUS heeft een 230V-stopcontact.
De modules kunnen worden gehuurd bij eMobility Limburg en bij onze accuwisselstations.
Lengte 3945 mm
Breedte standaardversie 1633 mm, offroadversie: 1691 mm
Hoogte standaardversie: 1963 mm, offroadversie: 2013 mm
De exacte afmetingen per module volgen binnenkort.
Bij gebruik van een 230V-stopcontact duurt het opladen ongeveer 3-6 uur.
U kunt de XBUS op elk moment aan uw behoeften aanpassen en de modules zelfstandig wisselen.
Als je persoonlijke situatie in de tussentijd is veranderd of je vindt de gekozen configuratie niet zo mooi meer, dan kun je de XBUS in de definitieve configurator volledig opnieuw configureren of zelfs annuleren. Je bent niet gebonden aan je oorspronkelijke reservering. Bij een annulering krijgt je uiteraard je reserveringskosten terug (minus € 150 administratiekosten).
De XBUS is opgebouwd uit materialen zoals natuurlijke vezels, composieten, aluminium, staal, hout en recycleerbare kunststoffen. Hierdoor is het voertuig voor 98%-99% recyclebaar. Zo kunnen we bereiken dat de XBUS al na minder dan 10.000 kilometer emissievrij en “groen” is.
Het zonnedak is altijd standaard.
Het totale oppervlak van het zonnedak wisselt afhankelijk van de modulekeuze.
De zonnemodule van de bestuurderscabine kan 260 Wp, de middencabine 360 Wp en de achtermodule 200 Wp opwekken.
Een oplaadproces met 230V duurt tussen drie en zes uur, afhankelijk van de batterijconfiguratie. Snelladen tot 80% duurt ongeveer 30 minuten.
Eén batterijmodule weegt ongeveer 9 kilogram.
Een proefrit is naar verwachting vanaf het derde kwartaal in 2022 mogelijk
Het prijsverschil tussen de standaardversie en de terreinversie bedraagt ongeveer 2200 euro.
Wij kunnen het opgegeven verbruik en de bijbehorende actieradius bereiken dankzij de lichtgewicht constructie, de wielnaafmotoren en het geïntegreerde zonnedak.
Een zitbank biedt wettelijk plaats aan twee personen.
De XBUS heeft een geïntegreerde veiligheidskooi. Met zijn omslagveilige cabine is het momenteel ‘s werelds veiligste lichte voertuig. Voor de toekomst plannen we al de integratie van actieve veiligheidssystemen zoals ESC, dodehoekassistent, hulp bij het wegrijden op een helling e.d., evenals passieve veiligheidssystemen zoals airbags en hoofdsteunen e.d., zelfs als deze niet voor de lichte voertuigklasse vereist zijn.
De XBUS valt in de homologatieklasse L7e-B2.
De Freedom XBUS “basis” biedt voor de modules een lengte van ca. 2100 mm, een breedte van ca. 1600 mm, een hoogte van maximaal ca. 1140 mm (met uitzondering van de Camper-module, die met het pop-up dak een hoogte van ca. 2200 mm zal bereiken) en een laadhoogte van ca. 900 mm.
Afhankelijk van de module zullen deze enigszins variëren.
De exacte afmetingen voor elke module volgen binnenkort.
Dankzij de in het wiel geïntegreerde motoren, de lichtgewicht constructie, het zonnedak en de energieterugwinning bedraagt het energieverbruik van de XBUS slechts 5 tot 10 kWh per 100 kilometer. In de basisuitvoering met acht accumodules (10 kWh) is een actieradius van 100 tot 200 kilometer mogelijk.
Wij verkopen onze ontmantelde batterijen aan elektriciteitsopslagbedrijven. Daar worden ze verder gebruikt voor tussentijdse opslag van elektriciteit uit wind- en zonne-energie. Ze worden vervolgens gerecycleerd door gespecialiseerde bedrijven.
De XBUS heeft standaard een automatische verwarming en optionele airconditioning. Het voertuig zal het interieur en de batterijen automatisch voorverwarmen via zonne-energie en wanneer het is aangesloten op het stopcontact of het laadstation. Dit is instelbaar via de APP. Hetzelfde geldt in de zomer voor de airconditioning, als die besteld was.
De batterijen zijn voorzien van beschermde vervormingszones en schuiven dus slechts lichtjes opzij of naar voren in het ondergebrachte gebied.
De ramen in het voorste en middelste gedeelte van de kampeermodule kunnen worden geopend. Het pop-up dak zal een ventilatiefunctie hebben.
We gebruiken in de wielnaaf geïntegreerde motoren die niet via een as met elkaar zijn verbonden. Elke afzonderlijke motor heeft een piekvermogen van ongeveer 300 NM, wat opgeteld neerkomt op het totale systeemvermogen. Verder is er geen versnellingsbak of differentieel, waardoor het individuele vermogen van de motoren zonder vermogensverlies op het wiel wordt overgedragen.
De wielbasis zal naar verwachting ca. 2200 mm bedragen.
De spoorbreedte zal naar verwachting de volgende breedtes hebben:
Standaardversie: voor 1352 mm, achter 1287 mm
Offroadversie: voor 1418 mm, achter 1353 mm
De vooroverbouw is naar verwachting 964 mm en de achteroverbouw 781 mm.
Dit kan variëren afhankelijk van de module en accessoires.
De standaardbandenmaat is 185/75 R16.
De oploophoek van de standaardversie zal naar verwachting 26 graden en de afloophoek 41 graden zijn.
De offroadversie krijgt naar verwachting een hoek van 31 graden voor en 41 graden achter.
De hellingshoek van de standaardversie zal naar verwachting 31 graden zijn.
De offroadversie zal naar verwachting een hellingshoek van 40 graden krijgen.
De laadhoogte van de standaardversie zal naar verwachting 955 mm bedragen.
Bij de offroadversie zal het waarschijnlijk 1005 mm zijn.
Isofix zal naar verwachting standaard beschikbaar zijn.
BUS:
met neergeklapte stoelen 2770 liter
met bank 2300 liter
KIPPER:
alleen laadruimte 1140 liter
BOX:
6430 liter
TRANSPORTER:
2500 liter plus ca. 260 liter voetruimte centrale module
PICKUP BUS:
alleen laadruimte 480 liter
PICK UP:
alleen laadruimte 1150 liter
CABRIO & CAMPER:
nog niet bekend
Onze partner is het Duitse bedrijf Univercell dat zijn cellen zelf in Sleeswijk-Holstein produceert – en dat zelfs kobaltvrij. Het is principieel onze missie om de waardeketen in Duitsland of in Europa te houden.